DARKO PRELIĆ

Darko Prelić, rođen 1993. godine u Užicu. Osnovnu školu i Gimnaziju završava u Novoj Varoši. Na Učiteljskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, završava osnovne i master akademske studije na smeru za obrazovanje učitelja.

Istaknuti srpski frulaš, aktivno prisutan na nacionalnim, evropskim i svetskim muzičkim scenama, svira frulu, okarinu, dvojnice, gajde, klarinet i saksofon. 

Frula se izdvaja kao njegova prva ljubav, a nasledio je od svog oca od koga je naučio prve korake, a zatim krenuo na takmičenja. Sa jedanaest godina počinje da svira frulu a ubrzo i njegova sestra, pa nastupaju i u paru. Prvi uspeh na takmičenju gde je osvojio prvo mesto datira 2006. godinom, u Pribojskoj Banji gde je Bora Dugić bio predsednik žirija.

Kao član kulturno-umetničkog društva ,,Jovan Tomić“ iz Nove Varoši, prvi put je nastupao na sceni u Domu kulture sa svojim folklornim orkestrom. Zatim je nastavio da ređa uspehe. Član je više folklornih društava u Beogradu (AKUD „Ivo Lola Ribar“, KUD ,,Abrašević“), i u drugim gradovima Srbije: KUD ,,Jovan Tomić“, Nova Varoš, KUD ,,Zlatibor“ Čajetina, KUD ,,Abrašević“ Pančevo. Često nastupa po pozivu i u mnogim drugim folklornim orkestrima, etno-grupama, horovima i drugim institucijama koje neguju tradicionalnu srpsku muziku širom Srbije i u inostranstvu. Takođe se pojavljuje kao gost u raznim radio i TV emisijama. Od mnogobrojih nastupa u inostranstvu izdvajamo nastup na Međunarodnom folklornom festivalu u istaknutoj operskoj kući u gradu Bidgošć, gde je među dvadeset tri zemlje-učesnice iz celog sveta proglašen za najboljeg solistu-instrumentalistu festivala. Pored te nagrade, najznačajnije su: višestruki pobednik Sabora frulaša u Prislonici, Sabora frulaša i starih tradicionalnih instrumenata u Kušićima kod Ivanjice, kao i najsvežija – Prva frula Srbije u Prislonici po oceni stručnog žirija 2019. godine.

Za sve vreme studiranja, Darko je predstavljao i predstavlja Učiteljski fakultet u Beogradu na najvišem umetničkom nivou muziciranja na fruli prilikom svih važnih događaja na Fakultetu i drugim istaknutim obrazovnim i kulturnim ustanovama u Beogradu i Srbiji, nastupajući kao solista i sarađujući sa vokalnim ansamblom „Zora“ i horom Učiteljskog fakulteta u Beogradu. Pored aktivnog sviranja, Darko se bavi i proučavanjem muzičkih instrumenata, kako profesionalnih, tako i narodnih. Njegov autorski članak, koji je izdao u listu ,,Frula“, oslanja se na građu iz master rada odbranjenog na Učiteljskom fakultetu u Beogradu 2020. godine, pod mentorstvom prof. dr Aleksandre Miletić. Spojivši svoje aktivno bavljenje muzikom, interesovanje za organologiju i akademsko obrazovanje, Darko je kroz svoje radove započeo “tihu kampanju” za uvođenje frule kao muzičkog instrumenta u nastavu muzičke kulture u osnovnoj školi.

Darko sa sestrom Danom